1.8.09

Riisuttu ei aina parempi

Jokaikinen suomalainen talvi tuo mukanaan aina saman kuuman muodin suomalaiseen katukuvaan. Väreinä se ei ole taaskaan idän intohimoinen punainen tai lännen rauhoittava sininen eikä se myöskään tavoittele Keski-Eurooppalaista glamouria tai edes pohjoisen Suomen aitoutta. Se pohjaa jalon ideologiansa 1980-luvun hippiaatteeseen ja markkinavoimien vastaiseen reaktioon. Suomen keskitalvien kuuminta muotia on tietenkin kaikien ihannoima alastomana hilluminen; kaupassa, töissä, koulussa, kirkossa, kotona, linnanjuhlissa, sillan alla - kaikkialla asuste on etiketin mukainen ja helppo ratkaisu hurmata ystävät ja hyvänpäivän tutut.

Muotimogulina uskallan olla hieman vastaan tätä nykyistä viherhypetystä, sillä kokemusteni perusteella ulkovaltojen aseet ilmastonmuutostaistelussa eivät liity vaatetukseen. On myös kerrottava, että markkinavoimat tuskin muuttavat iljettäviä periaatteitaan pienen pohjoisen valtion vaatevallankumouksen vuoksi. Nyt jo kaikkiaan kuudessa eri maassa (Sveitsi, Venäjä, Suomi, Itävalta, Ruotsi ja Bulgaria) menestyksellä suoritetun liki kahdenkymmenen eri olosuhdekokeilun jälkeen voin todeta, että todellista menestystä kansainvälisessä muotimaailmassa ei alastomana hillumalla saavuteta! Mukavana vaihteluna suomalaisten ykkösasustetta voi silloin tällöin pitää, mutta tärkeissä tilaisuuksissa pitäisi pyrkiä joko entistä luovempiin ratkaisuihin tai ottamaan mallia vaikka siitä hyvin traditionaalisesta ja sinänsä kuivasta pohjoisen aitoudesta. Vallitsevalla ajattelutavalla valtakuntamme muoti ei ikinä tule kehittymään kansainvälisesti tunnustetuksi muodiksi ja mikä pahinta - Fabiola Fashion House ei tule koskaan esittämään minkäänlaista kiinnostusta huippusuunnittelijoitamme kohtaan!

Mainio esimerkki hyvästä suunnittelusta, kuva napattu Becmansin näytöksen catwalkilta, kuvattavana kohta liiankin paksuun vaatetukseen somistautunut Shannon Stewart, jonka tukena on näytöksen aikana vaatettunut Porsche 911. Ottakaa Becmansin asettelusta mallia!

Muita tutkimuksia aiheesta ovat tehneet mm. amerikkalainen Sean Diddy, suomalaisen näkökantansa esittää mm. suomalaisen barbaariviihteen grand old man Jukka Virtanen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti