28.2.11

Hienot hetket 28.2.

a; aamulenkki 20min/4,5km käyrää ja lumipolkua keräten

ap; hiihto 210min/55km, maailman parasta psyykkistä valmennusta joka hetki.

ip; juoksu 15km/60min sisältäen lopussa 8 x 10sek / 20sek mäkivedot. Osalla matkasta mukana kulki myös kaavakartta Ylirannan kortteleista.

Luin Suunnistusliiton sivuilta tulleeni valituksi hiihtosuunnistuksen MM-kisoihin Ruotsiin. Matkoina siellä urheilijoille tarjotaan sprinttiä, keskimatkaa, viestiä, yhteislähtöä ja sekaparisprinttiviestiä tai jotain tuon tyylistä sanahirviötä. Väistämättä tuosta matkavalikoimasta tulee mieleen, että mitaleja halutaan jakaa kaikille halukkaille.

Nykyisin ei siis kilpailla enää hiihtosuunnistuksen maailmanmestaruudesta lainkaan. Kuninkuusmatkaa ei ole, sillä itse en pidä sekaparisprinttiviestiäkään sellaisena, vaikka lajin entisen maailmanmestarin mielestä "that´s the way to the Olympic Games".

Tällä hetkellä lajivalikoima antaa kaikille lähelläkään huippua oleville hiihtosuunnistajille viisi eri mahdollisuutta ottaa MM-mitali. Onko tässä jäljellä enää mitään niistä paineista, joita joskus muinoin MM-viivalle asettunut, huippuunsa trimmattu kone, koki? Kuka palaa kotiinsa näistä kisoista ilman mitalia? MM-mitali on kokenut niin kovan inflaation, että en enää tiedä, kannattaako sellaisen voittanutta edes arvostaa.

Itselleni olen ratkaissut dilemman niin, että päätän etukäteen yhden matkan, yhteislähdön, jolla haluan menestyä. Jos siinä kykenen menestymään, olen onnellinen. Muilla matkoilla mahdolliset onnistumiset olkoot pelkkiä työtehtäviä. Mitali tai ainakin kultamitali miltä tahansa matkalta antaisi taloudellisen turvan taas vuodeksi eteenpäin. Yhteislähdössä onnistuminen tuottaisi hyvän mielen onnistuneista arvokisoista.

6 kommenttia:

 1. Asiaa!

  Pian varmaan jakautuu suuri hiihtosuunnistusyhteiskunta kahtia eli on 1) olumppia- ja tv-hisuilijat 2) hiihtosuunnistajat.

  Kuka siten arvostaa ketäkin on jokaisen oma asia, ei Oman (osaan myös huumorin vaikean lajin näköjään). Itse arvostan kuninkuusmatkan miehiä, ja naisia.

  t.vanhempi poraaja

  VastaaPoista
 2. Päätin lukea Oman blogia pitkästä aikaa iltani iloksi:D Mutta nyt täytyy myöntää, jotta puistatus on suunnaton.... En voi käsittää Oman kirjoitusta. Mitä vikaa on vaikka matkoja olisi enemmän kuin kaksi, viesti ja henk. koht. Mitä vikaa sprinteissä on?? Tietääkseni toiset voivat satsata pelkästään sprintteihin, jos heillä on paremmat ominaisuudet niihin. Tai sitä, miksi maailman mestareita ei voisi olla yhden sijasta 3??(henk. koht) Tuskin se niitä paineita vähentää sen suhteen, että matkoja on useampia. ja jos tuntuu liian paineettomalta niin ottaa tavoitteeksi maailmanmestaruuden joka kisasta....
  Jotenkin tulee sellainen fiilis, että hevonpaskaa koko teksti. Oma voisi nyt mennä peilinsä eteen ja katsoa sinne mitä sieltä näkyy!!! Ja jos ei tiedä, että voiko mm-mitallia enää arvostaa niin on kai sitten parempi pysyä kotimaassa ja antaa sellaiselle henkilölle mahdollisuus lähteä kisoihin, joka vielä arvostaa MM-mitallia. Omalle tiedoksi, että taitaa se kesu puolella inflaatio olla suurempi kuin talvella.. Muistaakseni siellä niitä läpysköjä jaetaan joka kesä ''kaikille halukkaille'';D

  VastaaPoista
 3. kesällä ei sentään sekaparisprinttiviesteillä...

  VastaaPoista
 4. Hyvin kirjoitettu OMa! Olen kanssasi ihan samaa mieltä. MM-kisojen lajien lisäämisen taustalla on vain ja ainoastaan IOF:n joidenkin johtajien käsitys siitä, että a) rahaa tulee lisää lajille/IOF:lle tällä lailla b) tv-näkyvyyttä ja rahaa tulee lisää tällä tavalla c) molemmat yhteensä.
  Tuntuu uskomattomalta, mutta tänään on uutisoitu Oslon MM 15km kisaa kuninkuusmatkana. Urheilijat ja valmentajat sanovat näin. Ja miksi? Ennen kuninkuusmatka oli väliaikalähdön 50km (3.33.33), hyvä kakkonen 30km ja hätäisten nuorten miesten kisa 15km oli myös mukana ohjelmassa. Nyt 15km on kuninkuusmatka, koska se on ainoa väliaikalähdöllä hiihdetty, perinteinen kisa, jossa otetaan muutenkin miehestä mittaa kuin peesaamalla ja loppukirittämällä.
  OMan ajatuksenjuoksu on ihan kohdillaan. Vielä 80-luvulla jokainen suunnistaja osasi ulkoa jokaisen suunnistuksen henkilökohtaisen MM-voittajan viime 10 vuodelta. Nyt ei aktiivitkaan muista voittajia viimeiseltä viideltä vuodelta... jos et usko, niin luettelepa hiljaa mielessäsi viisi viimeistä sprintin kultamitalistia ja sen jälkeen vuoron perään keskimatkan ja normimatkan maailmanmestarit.

  VastaaPoista
 5. niin kesäpuolella ei VIELÄ parisekasprinttiviestiä juosta. eiköhän sekin hässäkkä sinne ohjelmaan ilmaannu lähiaikoina. :(

  VastaaPoista
 6. Vielä kovempi juttu on muistaa myös kaikki EM-voittajat Maailmanmestareiden lisäksi ja vielä kaikkein kovatasoisimpien arvokisojen eli PM-kisojen voittajat. Onneksi nyt saatiin mokomien PM-kisojen tilalle tämä upea nordic tour vai nyt ikinä olikaan? Kaupungin keskustassa yhteislähtö sprinttiä ja keskimatkaa takaa-ajona ym paskaa. Onneksi sentään Jukola on vielä Jukola.

  VastaaPoista