30.6.11

Kapitalismi haisee

"Minua ei kiinnosta kulta, se ei ole aarre mulle. Ne, joille se on aarre, vievät minun aarteeni, koskemattoman luonnon." - Lapin-ukko Lapin Kansan tekstaripalstalla 16. kesäkuuta.

Olen periatteelisena ajatuksena Meänmaan ja Lapin itsenäistymisen kannalla. Yhtenä EU:n provinssin siirtomaana pohjoinen ulottuvuus on jumissa kuin kehitysmaat, pelkkänä halvan raaka-aineen tuottajana rikkaiden jalostajien tarpeisiin. Nuo porvarit mammonanhimoissaan näkevät joessa vesivoiman ja tuntureissa malmiesiintymän. Joet valjastetaan vesivoimaksi ja tunturit kaivetaan kultakoruiksi turkisviittojen jatkeeksi.

Minä haluan, että maapallolta löytyy koskemattomia kolkkia. Metsiä, vesiä ja aapasoita, joita ei ole ulosmitattu rahaksi.

Lappi on säilynyt pahimmilta ahneuksilta, eikä sen taikaa ole vielä ryöstetty. Sen vuoksi tänäänkin ratavetojen päätteeksi saatoin pulahtaa Tornionjokeen, johon vesi virtaa vuolaita tunturipuroja pitkin Ylä-Lapin ja Ruotsin tunturijärvistä. Viehettä suurempaa estettä ei ihminen ole vapaaseen Väylään laskenut ja toivon sen pysyvän sellaisena. Mikäpä olisikaan parempi paikka fyysiselle ja henkiselle palauttelulle kuin vuolaan virran ja jääpatojen vuosituhansien aikana muovaama poreallas kimmeltävässä auringon kulossa?


Oma henkensä on myös Lapin kankaisiin jääkaudella puhkotuissa pikkulampareissa, tässä uiskentelut illan suunnistusnautiskelujen päätteeksi.Koskematonta Lapin luontoa ja sen lumoa voi kokea muun muassa Suomen Tunturisuunnistuksessa, tänä syksynä Vuontisjärven rannalta Pallas - Ounastunturin jylhille rinteille.

---

a; juoksu 20min sis. koordinaatioita

ap; juoksu 90min/17km sisältäen 8 x 1000m radalla / ~2min + sprinttisuunnistus 2,1km reippaasti. Vetojen ajat 3´06, 3´14, 3´13, 3´19, 3´13, 3´23, 3´11, 3´03 ja 10´21. Antti oli mukana joka toisessa vedossa ja auttoi vetohommissa. Jalat olivat väsyneet, joten vetoapu tuli tarpeeseen.


ip; suunnistus 100min kevyttä, josta osa parisuunnistuksena Jyrin kanssa ja kaksi vajaan 4 minuutin sprinttausta Haukiselässä ja Karjalaisessa. Reenin jälkeisillä uinneilla Jyri tuumasi tulevansa telttailemaan Karjalaiseen - ympäriltä löytyy 40 neliökilometriä karttaa. Mahtava ajatus!
Mistäpäs sitten tekstin otsikko? Eipä sillä mitään muuta tietenkään tarkoitettu kuin tätä Kakkiksen ehkä hienointa biisiä.

1 kommentti:

  1. Siis elämäntapana urheilu, mutta ei tarvii tulla mitään suurempia menestystarinoita,... aikas hyvä asenne sulla

    VastaaPoista